TriviaQuiz‎ > ‎

Earth Day Trivia

posted Mar 20, 2012, 4:38 PM by Simon Nguyen   [ updated Apr 6, 2013, 2:22 PM ]

This Earth Day trivia quiz features 12 multiple-choice questions. Answers to the Earth Day trivia questions can be found at the end of the quiz. Have fun and remember to promote a greener earth. 

1. What is the chief purpose of Earth Day?
a) To celebrate the beautiful Earth
b) To mark Spring Equinox
c) To encourage people to plant and care for trees
d) To raise awareness for environmental issues

2. The first ever Earth Day was celebrated in what year?
a) 1969 b) 1970 c) 1971 d) 1979

3. The week leading to Earth Day is called ________.
a) Green Office Week  b) Earth Festival c) National Green Week d) Earth Week 

4. The Earth Ecology Flag is consisted of white and green stripes as well as this Greek letter.
a) Alpha b) Beta c) Delta d) Theta

5. Earth Day is observed in approximately how many countries in the world?
a) 92 b) 192 c) 292

6. Earth Day is also known as ______.
a) World Environment Day b) Arbor Day c) Fossil Fools Day d) Either A or B e) There’s no other name

7. Although John McConnell invented the concepts of Earth Day, which famous person established and popularized the April 22nd observance?
a) Ralph Nader b) Al Gore c) Rachel Carson d) Gaylord Nelson 

8. What exactly is Earth Hour?
a) No TV/Internet usage for one hour
b) An hour of green activities
c) An hour of silence for the Earth
d) No power/energy usage for one hour (non-essentially only)

9. Why was April 22 chosen as the day of observance for Earth Day?
a) To observe Lenin’s birthday
b) To mark first day of spring
c) None of the above

10. In the wake of the first Earth Day, what U.S. governmental agency was created with the goal of protecting the environment and human health?
a) Department of the Interior  b) The Sierra Club c) The EPA d) Green Peace

11. It is a United Nations’ tradition to toll the famous Peace Bell on the Equinox Earth Day (in March). What country did the bell originate from?
a) United States b) Japan c) France d) Canada 

12. True or False. Earth Day 2007 was the largest celebration of the environment up to that time with an estimated 2 billion participants.

Answer Key:
1)d 2)b 3)d 4)d 5)b 6)e 7)d 8)d 9)c 10)c 11)b 12)False, only 1 billion estimated participants

Classifications: # of correct answers
10-12 Master, 7-9 Expert, 4-6 Intermediate, 0-3 Novice
Comments