TriviaQuiz‎ > ‎

Flag Day Trivia

posted May 15, 2011, 8:53 PM by Simon Nguyen   [ updated Apr 18, 2013, 7:24 PM ]

This Flag Day trivia quiz has 12 multiple-choice questions. Answers to the Flag Day trivia can be found at the end of the quiz. Enjoy and show your patriotism.

1. Why do we celebrate Flag Day?
a) To honor the country's heroes and history
b) To educate people about the meanings behind the national flag
c) To promote nationalism/patriotism
d) All of the above

2. Is Flag Day a federal holiday in the United States?
a) Yes, it’s a public holiday
b) No, it’s not a federal holiday 

3. What is Flag Day’s most popular activity?
a) Parade
b) Singing of national anthem
c) Public and private display of national flags
d) None of the above

4. Americans celebrate Flag Day in which month of the year?
a) May b) June c) July c) August d) November

5. What are the key features of the American flag?
a) A big star and red background
b) Bars/stripes of three colors
c) A red cross
d) Royal crown and emblem
e) Stars and stripes

6. Most countries have their own versions of Flag Day. Which of the following countries does NOT observe Flag Day?
a) Canada b) Australia c) Italy d) France e) Russia

7. Who signed the proclamation that established Flag Day as a holiday in the United States?
a) Teddy Roosevelt b) Woodrow Wilson c) Franklin Roosevelt d) Dwight Eisenhower e) John F. Kennedy

8. Which U.S. state was the first to declare Flag Day a legal holiday?
a) Pennsylvania b) Massachusetts c) Virginia d) New York e) Maryland  

9. Who was credited (incorrectly or not) as the maker/designer of the first American flag?
a) George Washington b) Francis Hopkinson c) Rebecca Young d) Betsy Ross e) Not known

10. Why are national flags sometimes being displayed at half-staff?
a) To celebrate a national occasion
b) To mark a national tragedy
c) No particular reason

11. Which of these individuals was nicknamed "Father of Flag Day" for his effort in helping to bring about the holiday?
a) George Morris b) William Kerr c) George Bolch d) Woodrow Wilson e) Bernard Cigrand

12. True or False. There are 52 stars and 13 stripes on the U.S. flag.

Answer Key:
1)d 2)b 3)c 4)b 5)e 6)d 7)b 8)a 9)d 10)b 11)e 12)False

Classifications: # of correct answers
10-12 Master, 7-9 Expert, 4-6 Intermediate, 0-3 Novice
Comments