TriviaQuiz‎ > ‎

Marathon trivia

posted May 17, 2012, 6:59 PM by Simon Nguyen   [ updated Apr 14, 2013, 5:04 PM ]

This marathon trivia quiz has 12 multiple-choice questions. Answers to the marathon trivia questions can be found at the end of the quiz. Enjoy and remember to exercise regularly.

1. What is the official distance for competitive marathon races?
a) 32.195 km b) 42.195 km c) 52.195 km d) None of these

2. The marathon runner's most important attribute is ________.
a) Physical strength b) Mental focus c) Endurance and stamina d) Agility

3. The term "marathon" and its connotation originated from which ancient civilization?
a) Greek b) Roman c) Egyptian d) Chinese

4) The six races (previously five) that make up the World Marathon Majors are New York, Boston, Chicago, London, Berlin and ________.
a) Tokyo b) Paris c) Rome d) Dubai

5) Who can participate in a marathon?
a) Professionals b) Amateurs c) Every day citizens d) All of them

6) In recent times, competitive marathon races have been dominated (in number of wins) by runners from which continent?
a) Africa b) Americas c) Asia d) Europe

7) The first Olympic marathon gold medalist (men or women) was ________.
a) Thomas Hicks b) Spiridon Louis c) Sohn Kee-Chung d) Abebe Bikila

8) Women marathon made its official Olympic debut in which year?
a) 1896 b) 1974 c) 1984 d) 1994

9) The winning time for a competitive marathon race is typically ________.
a) Under 2 hrs
b) More than 2 hrs but less than 3
c) More than 3 hrs

10) Can a marathoner drink water during a race?
a) Yes b) No c) Not always

11) An official marathon is run on which type of track or course?
a) Road b) Stadium track only c) Mountain

12. True or False. Marathon was one of the medal events at the first modern Olympics (1896).

Answer Key:
1)b 2)c 3)a 4)a 5)d 6)a 7)b 8)c 9)b 10)a 11)a 12)True

Classifications: # of correct answers
10-12 Master, 7-9 Expert, 4-6 Intermediate, 0-3 Novice
Comments