TriviaQuiz‎ > ‎

Purim Trivia Quiz

posted Feb 17, 2013, 10:20 AM by Simon Nguyen

This Purim trivia quiz has 12 multiple-choice questions. Answers to the Purim trivia questions can be found at the end of the quiz. Enjoy and  share them with friends.

1. What type of holiday is Purim (original definition)?
a) Cultural b) Civic c) Religious d) None of these

2. Which ethnic group typically observes Purim?
a) Arabs b) Jewish c) Asians d) Africans

3. Purim is celebrated in which month?
a) February b) March c) April d) Varies by year

4. Observers of Purim listen to public readings of which holy book in the Hebrew Bible?
a) Book of Job b) Book of Ruth c) Book of Esther d) Book of Daniel

5. What kind of beverage is usually consumed in Purim's celebration?
a) Wine b) Beer c) Soda d) Grape juice

6. Which traditional Jewish cuisine (food) is associated with the Purim holiday?
a) Latkes b) Lekach c) Hamantashen d) Rugelach

7. In World War II, a number of Jews were targeted and killed during Purim by this member of the Axis power.
a) Fascist Italy b) Nazi Germany c) Imperial Japan

8. According to traditions, Purim commemorates the deliverance of the Jewish people in which ancient empire from Haman the Evil?
a) Egyptian b) Persian c) Greek d) Roman

9. Which of the following is NOT a common Purim activity or celebration?
a) Give money to charity
b) Take part in a festive meal
c) Light the menorah
d) Send food gifts to friends and family members

10. Mishloach manot is a popular Purim gift. What type of gift is it?
a) A basket of holy candles b) A basket of ready-to-eat foods c) A basket of flowers

11. A Purim spiel is a play or theater production of which genre?
a) Satire/Comedy b) Mystery c) Drama/Romance d)Tragedy

12. True or false. On the day of Purim, people fast from dawn to noon before the traditional meal.

Answer key:
1)c 2)b 3)d 4)c 5)a 6)c 7)b 8)b 9)c 10)b 11)a 12)False

Classifications: # of correct answers
10-12 Master, 7-9 Expert, 4-6 Intermediate, 0-3 Novice
Comments

270days since
Halloween