TriviaQuiz‎ > ‎

Tour de France Quiz

posted Jun 29, 2011, 11:26 AM by Simon Nguyen   [ updated Apr 24, 2013, 6:45 PM ]

This Tour de France quiz has 12 multiple-choice questions. Answers to the Tour de France questions can be found at the end of the quiz. Enjoy and have fun.

1. What is the Tour de France?
a) A vacation trip around the country of France 
b) A major tennis competition
c) A sports drink brand
d) The most prestigious outdoor cycling race

2. The Tour de France mostly takes place during which month of the year?
a) May b) June c) July d) August e) September

3. The first Tour de France was staged in ________.
a) 1893 b) 1903 c) 1913 d) 1943 e) 1953

4. Who is the recipient of the yellow jersey (or maillot jaune) given after each stage of the Tour de France?
a) Winner of the current stage
b) Current overall leader
c) The defending champion
d) Either A or C

5. Which of these famous cyclists has won the most Tour de France competitions?
a) Lance Armstrong b) Miguel Indurain c) Greg LeMond d) Bernard Hinault e) Eddy Merckx


6. What scandal or controversy has consistently plagued the Tour de France?
a) Bad refereeing/officiating
b) Race fixing
c) Illegal betting
d) Doping
e) There’s no major scandal

7. Cyclists from what country have won the most Tour de France titles?
a) United States b) Spain c) Belgium d) France e) Italy

8. The finish line for the Tour de France is situated at or closest to which famous Parisian landmark?
a) The Eiffel Tower
b) Arc de Triomphe
c) Palace of Versailles
d) Stade de France

9. The Tour de France is the most famous of the three Grand Tours of Cycling (not counting world championship). Which of the following is one of the other two Grand Tours?
a) The Giro d'Italia
b) The Vuelta a España
c) Either A or B
d) None of the above

10. How many riders have lost their lives competing in the Tour de France?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) No deaths as of today

11. Which group is responsible for organizing the Tour de France?
a) International Cycling Association
b) The French government
c) International Olympic Committee
d) Amaury Sport Organization

12. True or False. Tour de France, with its month-long competition, is widely accepted as the most watched annual sporting event worldwide.

Answer Key:
1)d 2)c 3)b 4)b 5)a 6)d 7)d 8)b 9)c 10)d 11)d 12)True

Classifications: # of correct answers
10-12 Master, 7-9 Expert, 4-6 Intermediate, 0-3 Novice
Comments